Vesti

Jehovini svedoci - "ekstremistička organizacija"

Ruski Vrhovni sud doneo je danas odluku kojom se Jehovini svedoci prepoznaju kao "ekstremistička organizacija". Ovom odlukom se obustavljaju  aktivnost  Svedoka na teritoriji Rusije. Na ovaj način su pripadnici ove  pacifističke verske grupe stavljeni u isti red sa teroristima Islamske države. 

Sud je time odobrio tužbu koju  je podnelo rusko Ministarstvo pravde, preneo je TAS S.

Vrhovni sud je, takođe, pretvorio imovinu organizacije u državno vlasništvo.

Internacionalno udruženje za verske slobode sa sedištem u SAD izrazilo je svoju duboku zabrinutost zbog ovakve odluke ruskog Vrhovnog suda kojom se oko 170.000 vernika Jehovinih svedoka  proglašavaju krivim zbog vere koju slede.

Zabrinutost zbog ugrožavanja verskih sloboda u Ruskoj Federaciji izrazili su i evropski zvaničnici, pre svega Angela Merkel koja je pokušala da interveniše povodom ovog slučaja u direktnom razgovoru sa predsedikom Rusije Vladimirom Putinom.

Na nekim internet portalima samo nekoliko sedmica posle odluke suda o zabrani Jehovinih svedoka,  pojavila se vest da je spremna peticiji za zabranu adventista koju je navodno potpisalo 12.000 Rusa. Čelnici adventističke crkve u ovoj oblasti demantovali su ovu vest.  

YouTube video

Štampa